Zespół Żłobków Miejskich w Rybniku oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie, które są uwarunkowane czasem pobytu oraz wiekiem dziecka żłobku. Racje pokarmowe realizowane są w 70% - 75% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na cztery posiłki; śniadanie I, śniadanie II, obiad, podwieczorek. Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie według aktualnych norm dla populacji Polski z 2020r).
Na zdjęciach prezentowane są posiłki, spożywane przez dzieci w naszych żłobkach:
Zdjęcie 1 - surówka z marchwi i jabłka
Zdjęcie 2 - talerz warzywny: ogórek zielony, papryka różnego koloru, roszponka
Zdjęcie 3 - sałatka owocowa: kiwi, banan, jabłko
Do Zespołu Żłobków Miejskich uczęszcza 156 dzieci, w tym przyjmowane są niemowlęta od 20 tygodnia życia, oraz wiele dzieci z dietą eliminacyjną i w związku z tym, zapewniliśmy tej grupie odpowiedni sposób żywienia. Rodzice wiedząc, że ich dziecko jest alergikiem przynoszą listę alergenów i przekazują ją opiekunom dziecka oraz bezpośrednio osobom odpowiedzialnym za żywienie w żłobku. Każde dziecko z alergią jest traktowane indywidualnie. Modyfikacja diety dziecka jest przeprowadzana w konsultacji z jego rodzicami.
Film dotyczący Pilotażowego Programu Zdrowego Odżywiania w Miejskich Żłobkach w Rybniku.
Nad kalorycznością posiłków czuwa pani dietetyk, a pani intendent żłobka zaopatruje magazyn w świeże artykuły żywnościowe i odpowiada za skład jakościowy i ilościowy przygotowywanych przez kucharki potraw. Wspólnie odpowiadają za skomponowanie jadłospisu.Cały personel żłobka wkłada duży wysiłek w to, aby wyrabiać w dzieciach jak najlepsze nawyki żywieniowe: posiłki są o stałych porach, nie ma podjadania pomiędzy nimi. Zwracamy uwagę na barwę potraw. Kolorowe posiłki, ładnie podane, zwiększają zainteresowanie jedzeniem i pobudzają apetyt naszych wychowanków.
Prezentacja pierwszego oraz drugiego śniadania:
I śniadanie - szwedzki stół: pomidorki cherry, szynka, papryka, ogórek kiszony , mini mozzarela, rukola, kiełki, pieczywo z masłem, dzbanki z ciepłym napojem
II śniadanie - owocowy talerz: śliwki, winogrona, brzoskwinie
Poniżej link do odsłuchania audycji radiowej w Polskim Radiu Katowice z Pilotażowego Programu Zdrowego Odżywiania w Miejskich Żłobkach w Rybniku
http://www.radio.katowice.pl/zobacz,51947,Zdrowe-zywienie-Program-pilotazowy.html
Zdjęcia prezentowane w Gazecie Rybnickiej
Zdjęcie 1 - pracownicy kuchni
Zdjęcie 2 - pieczywo z masłem, paseczki czerwonej papryki, jajecznica ze szczypiorkiem, kakao w dzbankach
foto: W.Troszka (Gazeta Rybnicka)
Dnia 21 maja 2021 r. w naszym żłobku mieliśmy przyjemność gościć Fundację „Szkoła na Widelcu”, która działa w naszym mieście ramach projektu StratKIT.
Kuchnia naszego żłobka była miejscem szkolenia personelu kuchennego i intendentek z rybnickich szkół. W trakcie warsztatów praktycznych uczestnicy pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy i dietetyczek przygotowywali produkty będące alternatywą dla tradycyjnej kuchni m.in. zielone koktajle, wegańskie kotleciki czy zdrowe sałatki.
fot. W. Troszka
Było nam bardzo miło gościć Fundację „Szkoła na Widelcu” oraz pracowników personelu kuchennego rybnickich szkół. Cieszymy się, że nasz kuchnia została wybrana na warsztaty jako jedna z lepiej wyposażonych placówek w mieście.
Zapraszamy do zapoznania się z artykułami:
W dniach 24 i 25 października kucharki oraz dietetyczka z naszego żłobka doskonaliły swoje umiejętności kulinarne pod okiem Jagny Niedzielskiej - miłośniczki i propagatorki nurtu zero waste w kulinariach, autorki programów „Bez reszty. Kuchnia zero waste”, „Widelcem po mapie” oraz „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek”, emitowanych w Canal+Kuchnia. Ta szefowa kuchni i restauratorka podzieliła się z nami swoimi patentami, jak nie marnować żywności i mądrze wykorzystywać to, co mamy, a przy okazji ułatwić sobie życie.
Wszystkie działania prowadzone są w ramach programu Śląska Przestrzeń Innowacji, którego lokalnym operatorem jest Stowarzyszenie Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS, a partnerem – Miasto Rybnik.
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem:
Galeria z warsztatów: