Zespół Żłobków Miejskich w Rybniku oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie, które są uwarunkowane czasem pobytu dziecka żłobku. Racje pokarmowe realizowane są w 70% - 75% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na cztery posiłki; śniadanie I, śniadanie II, obiad, podwieczorek. Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie według aktualnych norm dla populacji Polski z 2017r).
Do Zespołu Żłobków Miejskich uczęszcza 156 dzieci, w tym wiele dzieci z dietą eliminacyjną i w związku z tym, zapewniliśmy tej grupie odpowiedni sposób żywienia. Rodzice wiedząc, że ich dziecko jest alergikiem przynoszą listę alergenów i przekazują ją opiekunom dziecka oraz bezpośrednio osobom odpowiedzialnym za żywienie w żłobku. Każde dziecko z alergią jest traktowane indywidualnie. Modyfikacja diety dziecka jest przeprowadzana w konsultacji z jego rodzicami.
Nad kalorycznością posiłków czuwa pani dietetyk, a pani intendent żłobka zaopatruje magazyn w świeże artykuły żywnościowe i odpowiada za skład jakościowy i ilościowy przygotowywanych przez kucharki potraw. Wspólnie odpowiadają za skomponowanie jadłospisu.Cały personel żłobka wkłada duży wysiłek w to, aby wyrabiać w dzieciach jak najlepsze nawyki żywieniowe: posiłki są o stałych porach, nie ma podjadania pomiędzy nimi. Zwracamy uwagę na barwę potraw. Kolorowe posiłki, ładnie podane, zwiększają zainteresowanie jedzeniem i pobudzają apetyt naszych wychowanków.
Zapraszamy do wysłuchania w Polskim Radiu Katowice informacji o pilotażowym programie zdrowego odżywiania w Miejskich Żłobkach w Rybniku
foto: W.Troszka (Gazeta Rybnicka)