Zespół Żłobków Miejskich w Rybniku oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie, które są uwarunkowane czasem pobytu oraz wiekiem dziecka żłobku. Racje pokarmowe realizowane są w 70% - 75% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na cztery posiłki; śniadanie I, śniadanie II, obiad, podwieczorek. Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie według aktualnych norm dla populacji Polski z 2020 r).

jemy-zdrowo

Na zdjęciach prezentowane są posiłki, spożywane przez dzieci w naszych żłobkach:

Zdjęcie 1 - surówka z marchwi i jabłka
Zdjęcie 2 - talerz warzywny: ogórek zielony, papryka różnego koloru, roszponka
Zdjęcie 3 - sałatka owocowa: kiwi, banan, jabłko

Do Zespołu Żłobków Miejskich uczęszcza 156 dzieci, w tym przyjmowane są niemowlęta od 20 tygodnia życia, oraz  wiele dzieci z dietą eliminacyjną i w związku z tym,  zapewniliśmy tej grupie odpowiedni sposób żywienia. Rodzice wiedząc, że ich dziecko jest alergikiem przynoszą  listę alergenów i  przekazują  ją opiekunom dziecka oraz bezpośrednio osobom odpowiedzialnym za żywienie w żłobku. Każde dziecko z alergią jest traktowane indywidualnie. Modyfikacja diety dziecka jest przeprowadzana w konsultacji z jego rodzicami.

 

Film dotyczący Pilotażowego Programu Zdrowego Odżywiania w Miejskich Żłobkach w Rybniku.

Nad kalorycznością posiłków  czuwa pani dietetyk, a pani intendent żłobka  zaopatruje  magazyn w świeże artykuły żywnościowe i odpowiada za skład jakościowy i ilościowy przygotowywanych przez kucharki potraw. Wspólnie odpowiadają za skomponowanie jadłospisu.Cały personel żłobka wkłada duży wysiłek w to, aby wyrabiać w dzieciach jak najlepsze nawyki żywieniowe: posiłki są o stałych porach, nie ma podjadania pomiędzy nimi. Zwracamy uwagę na barwę potraw. Kolorowe posiłki,  ładnie podane, zwiększają zainteresowanie jedzeniem i pobudzają apetyt naszych wychowanków.

zywienie-zlobek-04zywienie-zlobek-02zywienie-zlobek-03

Prezentacja pierwszego oraz drugiego śniadania:

I śniadanie - szwedzki stół: pomidorki cherry, szynka, papryka, ogórek kiszony , mini mozzarela, rukola, kiełki, pieczywo z masłem, dzbanki z ciepłym napojem

II śniadanie - owocowy talerz: śliwki, winogrona, brzoskwinie

Poniżej link do odsłuchania audycji radiowej w Polskim Radiu Katowice z Pilotażowego Programu Zdrowego Odżywiania w Miejskich Żłobkach w Rybniku

http://www.radio.katowice.pl/zobacz,51947,Zdrowe-zywienie-Program-pilotazowy.html

zdrowa-kuchnia-gr

Zdjęcia prezentowane w Gazecie Rybnickiej

Zdjęcie 1 - pracownicy kuchni  

Zdjęcie 2 - pieczywo z masłem, paseczki czerwonej papryki, jajecznica ze szczypiorkiem, kakao w dzbankach

foto: W.Troszka (Gazeta Rybnicka)