Żywienie w naszym żłobku

Zespół Żłobków Miejskich w Rybniku oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie, które są uwarunkowane czasem pobytu oraz wiekiem dziecka żłobku. Racje pokarmowe realizowane są w 70% - 75% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na cztery posiłki; śniadanie I, śniadanie II, obiad, podwieczorek. Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie według aktualnych norm dla populacji Polski z 2020r).

 

Na zdjęciach prezentowane są posiłki, spożywane przez dzieci w naszych żłobkach:
Zdjęcie 1 - surówka z marchwi i jabłka
Zdjęcie 2 - talerz warzywny: ogórek zielony, papryka różnego koloru, roszponka
Zdjęcie 3 - sałatka owocowa: kiwi, banan, jabłko

 

posiłki, spożywane przez dzieci w naszych żłobkach

 

Do Zespołu Żłobków Miejskich uczęszcza 156 dzieci, w tym przyjmowane są niemowlęta od 20 tygodnia życia, oraz  wiele dzieci z dietą eliminacyjną i w związku z tym,  zapewniliśmy tej grupie odpowiedni sposób żywienia. Rodzice wiedząc, że ich dziecko jest alergikiem przynoszą  listę alergenów i  przekazują  ją opiekunom dziecka oraz bezpośrednio osobom odpowiedzialnym za żywienie w żłobku. Każde dziecko z alergią jest traktowane indywidualnie. Modyfikacja diety dziecka jest przeprowadzana w konsultacji z jego rodzicami.

 

Film dotyczący Pilotażowego Programu Zdrowego Odżywiania w Miejskich Żłobkach w Rybniku.

 

 

Nad kalorycznością posiłków  czuwa pani dietetyk, a pani intendent żłobka  zaopatruje  magazyn w świeże artykuły żywnościowe i odpowiada za skład jakościowy i ilościowy przygotowywanych przez kucharki potraw. Wspólnie odpowiadają za skomponowanie jadłospisu.Cały personel żłobka wkłada duży wysiłek w to, aby wyrabiać w dzieciach jak najlepsze nawyki żywieniowe: posiłki są o stałych porach, nie ma podjadania pomiędzy nimi. Zwracamy uwagę na barwę potraw. Kolorowe posiłki,  ładnie podane, zwiększają zainteresowanie jedzeniem i pobudzają apetyt naszych wychowanków.

 

Prezentacja pierwszego oraz drugiego śniadania:
I śniadanie - szwedzki stół: pomidorki cherry, szynka, papryka, ogórek kiszony , mini mozzarela, rukola, kiełki, pieczywo z masłem, dzbanki z ciepłym napojem
II śniadanie - owocowy talerz: śliwki, winogrona, brzoskwinie

Prezentacja pierwszego oraz drugiego śniadania

 

Prezentacja pierwszego oraz drugiego śniadania

 

Prezentacja pierwszego oraz drugiego śniadania

 
Poniżej link do odsłuchania audycji radiowej w Polskim Radiu Katowice z Pilotażowego Programu Zdrowego Odżywiania w Miejskich Żłobkach w Rybniku

http://www.radio.katowice.pl/zobacz,51947,Zdrowe-zywienie-Program-pilotazowy.html

 

Zdjęcia prezentowane w Gazecie Rybnickiej
Zdjęcie 1 - pracownicy kuchni  
Zdjęcie 2 - pieczywo z masłem, paseczki czerwonej papryki, jajecznica ze szczypiorkiem, kakao w dzbankach

Zdjęcia prezentowane w Gazecie Rybnickiej, pracownicy kuchni, zdrowe posiłki

foto: W.Troszka (Gazeta Rybnicka)

 


Dnia 21 maja 2021 r. w naszym żłobku mieliśmy przyjemność gościć Fundację „Szkoła na Widelcu”, która działa w naszym mieście ramach projektu StratKIT.

Kuchnia naszego żłobka  była miejscem szkolenia personelu kuchennego  i intendentek z rybnickich szkół. W trakcie warsztatów praktycznych uczestnicy pod czujnym okiem profesjonalnych  kucharzy i dietetyczek przygotowywali produkty będące alternatywą dla tradycyjnej kuchni m.in. zielone koktajle, wegańskie kotleciki czy zdrowe sałatki.

 

zywienie fot w troszka
fot. W. Troszka

 

Było nam bardzo miło gościć Fundację „Szkoła na Widelcu” oraz pracowników personelu kuchennego rybnickich szkół. Cieszymy się, że nasz kuchnia została wybrana na warsztaty jako jedna z lepiej wyposażonych placówek w mieście.

Zapraszamy do zapoznania się z artykułami:

https://www.rybnik.eu/dla-mieszkancow/aktualnosci/aktualnosc/stolowkowa-ewolucja-ze-szkola-na-widelcu

https://tvn24.pl/premium/jedzenie-w-szkole-to-lekcja-czego-ucza-sie-dzieci-wyrzucajac-rozgotowany-makaron-5105494

 


 

W dniach 24 i 25 października kucharki oraz dietetyczka z naszego żłobka doskonaliły swoje umiejętności kulinarne pod okiem Jagny Niedzielskiej - miłośniczki i propagatorki nurtu zero waste w kulinariach, autorki programów „Bez reszty. Kuchnia zero waste”, „Widelcem po mapie” oraz „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek”, emitowanych w Canal+Kuchnia. Ta szefowa kuchni i restauratorka podzieliła się z nami swoimi patentami,  jak nie marnować żywności i mądrze wykorzystywać to, co mamy, a przy okazji ułatwić sobie życie.


Wszystkie działania prowadzone są w ramach programu Śląska Przestrzeń Innowacji, którego lokalnym operatorem jest Stowarzyszenie Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS, a partnerem – Miasto Rybnik.

 

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem:

Zero waste i wspólne gotowanie w Rybniku. Przyjechała Ewelina Lisowska i Jagna Niedzielska!Zero waste i wspólne gotowanie w Rybniku. Przyjechała Ewelina Lisowska i Jagna Niedzielska!

Galeria z warsztatów: